Аранжиране на храната в чинията

Ако е вярно, че се храним с очите си, то начинът по който сервираме храната е от огромно значение. Много фактори и техники трябва да се съобразят и приложат, така че крайният резултат да бъде перфектен. Прилагането на една от тези хеники ще подобри вида на храната ви, а използването на всички тях ще отличи вашите ястия-

Фактор: Чинията

Чинията е рамката на вашата презентация, така че подберете я внимателно. На пазара се предлагат много разнообразни форми, цветове и материали. Когато избирате новия си комплект чинии не забравяйте, че целта на чинията е да открои ястието, а не да отвлича вниманието към себе си. Освен цвета и текстурата, важен е и размерът на чинията. Изберете подходящ размер, който показва, че порцията е адекватна, нито твърде голяма, нито твърде малка.

Фактор: Цвят

Аранжирането на храна в чинията е изкуство и като такова цветът е важен елемент от цялото представяне. Бяла риба със сметанов сос, сервирана с варени картофи и задушен карфиол може да е чудесна комбинация на вкус, но сервирана върху бяла чиния ще стои бледа и няма да се отличи с нищо. Хората реагират подсъзнателно на цветовете:
Зеления цвят е свеж и разхлаждащ, може да бъде и успокояващ.
Червеното е сивол на пикантното, на страстта и възбудата.
Черното е изискано и елегантно.
Синьото подтиска апетита, понеже прави храната да изглежда странно.

Цветът е особено важен когато сервирате зеленчуци. Приготвили сме ви няколко съвета, които ще ви помогнат.

Бланширането запазва свежия вид на зеленчуците.
Разнообразявайте зелените зеленчуци с такива с ярки цветове – червени чушки, домати, моркови.
Аранжирайте зеленчуците естествено в чинията, без да ги слагате твърде близо едни до други.
Нарежете различните зеленчуци различно. Така ще направите вида на ястието раздвижен и интересен.

Фактор: Текстурите

Текстурите създават контраста в яденето. Комбинирането на твърдо и меко, на гладко и неравно прави храната да изглежда богата. Различна текстура можете да постигнете като ползвате продукти с различни характеристики или различни методи на приготвяне.

Фактор: Център на вниманието

Когато аранжирате чиния е важно да изберете на кой елемент искате да акцентирате. Това в никой случай не означава, че основният елемент в ястието трябва да бъде в центъра на чинията. Важно е да запомните, че най-високите елементи от ястието трябва да са отзад (српямо гледната точка на госта) и че най-ниската точка в композицията не трябва да е в центъра. Обикновено акцента се поставя върху протеинната част на ястието.

Не затруднявайте гостите си. Не стройте кули и сложни структури с храната, така че преди опитване на ястието да трябва да се разрушава композицията.

За начало ползвайте идеята за часовника. Пюрето поставете на 10 часа, месото на 2 и зеленчуците на 6. Това е най-сигурната композиция. Когато я овладеете, ще можете да нарушавате правилата красиво.

Фактор: Подреденост

Подредеността и чистотата на чинията правят впечатление. Храната не трябва да бъде върху ръба на чинията, както и не трябва да е струпана в центъра. Потърсете баланс в композицията си. Преди да сервирате, погледнете чинията и се попитайте, тя на вас харесва ли ви. Понякога сосът се полива в кръгове около ястието, но ако ще правите това, упражнете се няколко пъти върху празна чиния, за да отработите движението. Иначе рискувате ястието ви да изглежда нескопосано и чинията изцапана.

Фактор: Украсата

Украсата прави ястието специално и подсказва за цялото внимание, с което то е приготвено. Изберете за украса елементи, които са подходящи за ястието или се намират в него обработени по друг начин. Последното важи с особена сила за подправките. Пресните подправки, в разумно количество, са чудесна естествена украса. Ето няколко важни правила при украсяването:

Никога не декорирайте чиния с нещо неядливо.
Не претрупвайте чинията с украса – важно е ястието.
Внимавайте с размерите на украсата. Ястието трябва да може да се яде без украсата да се мести от страна на чинията.

Запомнете, всяко ястие подсказва каква е най-подходящата украса за него. Не се ограничавайте само с поръсване с пресен магданоз или лимонова кора. Възможностите ви са неограничени.

Публикувано на Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар