Как се приготвя булгур

Булгур е пълнозърнеста пшеница, която е измита, бланширана на пара (или вряла вода), след това изсушена и натрошена на малки части.
Булгурът е възникнал от практична гледна точка, защото след като се за задуши, изсуши и после натроши, може да се съхранява дълго време и при необходимост да бъде сварен за много по-кратко време от пшеницата.
Обработен по този начин, булгурът съхранява хранителните стойности на пшеницата без да се губят важни хранителни вещества като протеина.
Булгурът съдържа 76% въглехидрати, което е много, ОБАЧЕ булгурът съдържа много фибри (18%), което забавя усвояването му, съответно забавя усвояването на въглехидратите и по този начин го прави добър за използване (в малки количества, до 50 гр. на ден) по време на диета за отслабване.

Ето една бърза и проста рецепта:
продукти:
лук
булгур
бяло вино
доматена паста
пил бульон
сол и пипер

Нарязваме на ситно лук и го пържим в 50на50 масло с олио.След това  прибавяме  булгура,  д0матена  паста, бялото вино сол, пипер и пилешкия бульон (съотношени булгур бульон 1към2,5). Разбърква се и се похлупва плътно с капак.След като капака се нагрее толкова,че да не може да се докосне, се отмества от котлона и се покрива със студена кърпа.40мин не го отваряйте.Може да се яде както студен така и топъл.Булгура е чудесна гарнитура

Публикувано на Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар